Presentació del Treball Final de Màster d'Albert Buils

El proper dimecres 31 de juliol l'alumne del Màster FAMA (Física Avançada i Matemàtica Aplicada) Albert Buils Casasnovas presentarà el seu Treball de Fi de Màster titulat "Predicting meteotsunamis in Ciutadella: BRIFS model evaluation for recent events and potential of ensemble forecasting". El treball ha estat dirigit pel doctor Baptiste Mourre i co-dirigit pel doctor Romualdo Romero, investigador principal del Grup de Meteorologia.

Els meteotsunamis són ones oceàniques amb característiques similars als tsunamis, però d'origen meteorològic. Succeeixen a tots els oceans del món, però el port de Ciutadella és un cas especial tant per la freqüència (casos moderats diverses vegades a l'any i casos extrems cada dècada) com per la magnitud (fins a 3 m). El nom local d'aquest fenòmen és "rissaga".

El SOCIB ha desenvolupat un model anomenat BRIFS (Balearic Rissaga Forecasting System) per preveure de forma quantitativa el fenòmen. Per una banda s'utilitza el model WRF (Weather Research and Forecasting) per simular la variabilitat de presió superficial que força el model oceànic, i per l'altra el model ROMS (Regional Ocean Modelling System) s'implementa en forma de malla anidada per tal d'aconseguir una resolució de 10 m al port de Ciutadella. Així, el model aconsegueix predir les oscil·lacions del nivell de la mar amb un pas de temps de 2 minuts.

En aquesta tesi de màster se classifiquen les rissagues en base als diferents casos observats durant els darrers anys, caracteritzant-ne la seva magnitud i el model atmosfèric associat a les oscil·lacions de pressió atmosfèrica. També s'avalua el funcionament del model BRIFS durant els darrers casos de rissaga, i se discuteixen diferents parametritzacions del model atmosfèric i el seu potencial per fer predicció per conjunts amb el model BRIFS.

La presentació serà a la Sala de Juntes del Mateu Orfila a les 11 h.

Data de publicació: Tue Jul 30 14:44:00 CEST 2019

RSS